6 tips för att hitta den bästa mäklaren:

Skillnaden mellan en bra mäklare och en dålig mäklare kan innebära en skillnad på flera hundratusen kronor i slutpris. Som mäklare har man en stort ansvar i att förmedla en fastighet eller bostad. Vi ska ha en enorm kännedom om området, fastigheten, kringliggande butiker, priser och framtida förändringar i kommunen som kan ha stor betydelse för boende där man köper sin bostad.

Allt detta innebär att vi som får mäklaruppdrag har ett ansvar i att förbereda oss väl inför en kommande försäljning och att vi vet vad vi pratar om, både inför intressenter men också för säljaren. Vi kan jobba på både fast provision och rörlig provision.

Såhär gör du för att hitta en lämplig mäklare för din försäljning:

  1. Prata med flera mäklare. Det gäller att hitta rätt mäklarbyrå för just ditt objekt. Hitta en mäklarfirma som har god lokalkännedom och som känner till området väl. Det mest optimala är att hitta en mäklarbyrå som förmedlat i just din trappuppgång.
  2. Kolla igenom arvodet och jämför arvodena. Vad är bäst för just dig? Fast eller rörligt arvode? Hur mycket kommer du att betala i arvode ifall mäklaren säljer för det uppnådda målet du satt upp?
  3. Ta referenser och fråga ifall mäklaren har sålt i ditt närområde senast.
  4. Kolla senaste försäljningar och genomsnittliga kvadratmeterpriser på booli för din gata. Kvadratmeterpriser är ett säkert och enkelt sätt att utgå ifrån för att veta ifall man säljer sin lägenhet för ett bra pris eller dåligt!
  5. Prata med mäklaren om vad som skulle kunna renoveras eller piffas upp inför visningar för att få ut mer av försäljningen. Ibland räcker det med att man investerar 10 000 kronor för uppfräschningar så som till exempel målning och ge dig tio gånger tillbaka i slutpris.
  6. Timing är allt! Ha is i magen och sälj inte bara för att en mäklare tycker att det är en bra idé, en mäklare vill i slutändan bara ha sitt arvode, glöm aldrig det. Kolla på slutpriser och se ifall priserna är ovanligt höga, gå på lite visningar i de områdena du är intresserad av att köpa i och se ifall det är många på visningarna. Bilda dig en uppfattning om marknaden är het eller om den är kall. Fråga nära och kära.

Generellt har oktober till februari varit de bästa säljmånaderna medans sommarmånaderna har varit de sämsta. Det här kan förstås variera och det är inget man kan utgå ifrån, därför är det viktigt att göra ovanstående punkter för att bilda sig en uppfattning.

Hitta en mäklare som maximerar din försäljning

Idag har man många alternativ när man ska hitta en mäklare som maximerar potentialen när man säljer sin bostad. Många tjänster finns online för att hitta mäklare och vi rekommenderar att man använder sig utav dessa. Med dagens digitala framfart är allt mer transparent än tidigare. Man kan läsa sig igenom omdömen, se vad andra tycker om mäklarens prestationer och hur högt betyg man har.

Här är några saker man kan göra och några saker man ska undvika att göra!

1. Kika på booli efter senaste försäljningen i ditt trapphus, ifall du gillar slutpriset och kvadratmeterpriset, ta då kontakt med mäklaren som skötte försäljningen.

2. Undvik att fråga nära och kära. Det är sedan länge förlegat att ta någon man känner bara för vänskapens skull.

3. Kolla på senaste försäljningarna i hela ditt område och inte trapphuset, ta kontakt med de olika mäklarna som förmedlat och ta in flera offerter.

4. Prata med minst 2 olika mäklare och se vem av dom som pratar i realistiska termer. Det vill säga, har dom sålt tidigare i området? Hur slutade försäljningen?

5. Kolla efter unika saker som din lägenhet har som de andra inte har. Har lägenheten balkong? Har den sol? Är det lyhört ut mot gatan? Är det i ett ostört läge? Hur ser förbindelserna ut? Har den kakelugn? Finns det diskmaskin? Tvättmaskin? Det finns mycket att ta hänsyn till men försök att hitta flera saker som skiljer sig från de andra!

När man väl kommer till skott så ska man ha gått igenom ovannämnda saker, förutsättningarna ökar markant, lycka till!